_version_ 1867168130275475456
author McIntyre, Trevor
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
Bester, Marthán Nieuwoudt
author_facet McIntyre, Trevor
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
Bester, Marthán Nieuwoudt
collection Datos científicos de ciencias marinas y ambientales
contents The at-sea behaviour of marine top predators provides valuable insights into the distribution of prey species and strategies used by predators to exploit patchily distributed resources. We describe the water column usage and dive strategies of female southern elephant seals from Marion Island tracked between 2004 and 2008. Dives representing increases in forage effort were identified using a method that combines dive type analyses and the calculation of relative amounts of time that animals spend in the bottom phases of dives. Results from this analysis indicate that female elephant seals from Marion Island tend to display lower levels of forage effort closer to the island and display intensive opportunistic forage bouts that occur at a minimum distance of approximately 215 km from the island. Females from Marion Island dived deeper and for longer periods of time, compared to females from other populations. Most animals displayed positive diel vertical migration, evidently foraging pelagically on vertically migrating prey. A few animals displayed periods of reverse (negative) diel vertical migration, however, diving to deeper depths at night, compared to daytime. This behaviour is difficult to explain and prey species targeted during such periods unknown. Our results illustrate plasticity in foraging behaviour of southern elephant seals, as well as inter-population differences in forage strategies.
format Dataset Open Access
id pangaea_https___doi_org_10_1594_PANGAEA_800271
institution PANGAEA
language en
publishDate 2011
publisher PANGAEA
record_format pangaea
spellingShingle Dive depth and dive duration data of female southern elephant seals from Marion Island between 2004 and 2008 with links to datasets
McIntyre, Trevor
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
Bester, Marthán Nieuwoudt
MAR2004; MAR2004_sel_a_f_10; MAR2005; MAR2005_sel_a_f_06; MAR2006; MAR2006_sel_s_f_01; MAR2006_sel_s_f_02; MAR2007; MAR2007_sel_a_f_02; MAR2007_sel_a_f_03; MAR2007_sel_a_f_04; MAR2007_sel_a_f_06; MAR2007_sel_a_f_16; MAR2007_sel_a_f_17; MAR2007_sel_a_f_18; MAR2007_sel_a_f_19; MAR2007_sel_a_f_20; MAR2007_sel_a_f_21; MAR2007_sel_a_f_22; MAR2008; MAR2008_sel_a_f_07; MAR2008_sel_a_f_08; MAR2008_sel_a_f_09; MAR2008_sel_a_f_10; MAR2008_sel_a_f_11; MAR2008_sel_a_f_12; MAR2008_sel_a_f_13; MAR2008_sel_a_f_14; MAR2008_sel_a_f_15; MAR2008_sel_a_f_16; MAR2008_sel_a_f_17; MAR2008_sel_a_f_18; MAR2008_sel_a_f_21; MAR2008_sel_a_f_22; MAR2008_sel_a_f_23; Marine endotherm; Marine Mammal Tracking; Marion Island Research Station; MET; MMT; Southern Ocean - Indian sector
The at-sea behaviour of marine top predators provides valuable insights into the distribution of prey species and strategies used by predators to exploit patchily distributed resources. We describe the water column usage and dive strategies of female southern elephant seals from Marion Island tracked between 2004 and 2008. Dives representing increases in forage effort were identified using a method that combines dive type analyses and the calculation of relative amounts of time that animals spend in the bottom phases of dives. Results from this analysis indicate that female elephant seals from Marion Island tend to display lower levels of forage effort closer to the island and display intensive opportunistic forage bouts that occur at a minimum distance of approximately 215 km from the island. Females from Marion Island dived deeper and for longer periods of time, compared to females from other populations. Most animals displayed positive diel vertical migration, evidently foraging pelagically on vertically migrating prey. A few animals displayed periods of reverse (negative) diel vertical migration, however, diving to deeper depths at night, compared to daytime. This behaviour is difficult to explain and prey species targeted during such periods unknown. Our results illustrate plasticity in foraging behaviour of southern elephant seals, as well as inter-population differences in forage strategies.
title Dive depth and dive duration data of female southern elephant seals from Marion Island between 2004 and 2008 with links to datasets
topic MAR2004; MAR2004_sel_a_f_10; MAR2005; MAR2005_sel_a_f_06; MAR2006; MAR2006_sel_s_f_01; MAR2006_sel_s_f_02; MAR2007; MAR2007_sel_a_f_02; MAR2007_sel_a_f_03; MAR2007_sel_a_f_04; MAR2007_sel_a_f_06; MAR2007_sel_a_f_16; MAR2007_sel_a_f_17; MAR2007_sel_a_f_18; MAR2007_sel_a_f_19; MAR2007_sel_a_f_20; MAR2007_sel_a_f_21; MAR2007_sel_a_f_22; MAR2008; MAR2008_sel_a_f_07; MAR2008_sel_a_f_08; MAR2008_sel_a_f_09; MAR2008_sel_a_f_10; MAR2008_sel_a_f_11; MAR2008_sel_a_f_12; MAR2008_sel_a_f_13; MAR2008_sel_a_f_14; MAR2008_sel_a_f_15; MAR2008_sel_a_f_16; MAR2008_sel_a_f_17; MAR2008_sel_a_f_18; MAR2008_sel_a_f_21; MAR2008_sel_a_f_22; MAR2008_sel_a_f_23; Marine endotherm; Marine Mammal Tracking; Marion Island Research Station; MET; MMT; Southern Ocean - Indian sector
url https://doi.org/10.1594/PANGAEA.800271