Dive depth and dive duration data of subadult and adult, male and female southern elephant seals from Marion Island between 2004 and 2008 with links to datasets

Fuente: PANGAEA
Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Hauptverfasser: McIntyre, Trevor, de Bruyn, P J Nico, Ansorge, Isabelle J, Bester, Marthán Nieuwoudt, Bornemann, Horst, Plötz, Joachim, Tosh, Cheryl Ann
Format: Dataset Open Access
Sprache:en
Veröffentlicht: PANGAEA 2010
Schlagworte:
Online-Zugang:
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
_version_ 1867171807745802240
author McIntyre, Trevor
de Bruyn, P J Nico
Ansorge, Isabelle J
Bester, Marthán Nieuwoudt
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
author_facet McIntyre, Trevor
de Bruyn, P J Nico
Ansorge, Isabelle J
Bester, Marthán Nieuwoudt
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
collection Datos científicos de ciencias marinas y ambientales
contents Although numerous studies have addressed the migration and dive behaviour of southern elephant seals (Mirounga leonina), questions remain about their habitat use in the marine environment. We report on the vertical use of the water column in the species and the potential lifetime implications for southern elephant seals from Marion Island. Long-term mark-resight data were used to complement vertical habitat use for 35 known individuals tagged with satellite-relay data loggers, resulting in cumulative depth use extrapolated for each individual over its estimated lifespan. Seals spent on average 77.59% of their lives diving at sea, 7.06% at the sea surface, and 15.35% hauled out on land. Some segregation was observed in maximum dive depths and depth use between male and female animals-males evidently being physiologically more capable of exploiting increased depths. Females and males spent 86.98 and 80.89% of their lives at sea, respectively. While at sea, all animals spent more time between 300 and 400 m depth, than any other depth category. Males and females spent comparable percentages of their lifetimes below 100 m depth (males: 65.54%; females: 68.92%), though males spent 8.98% of their lives at depths in excess of 700 m, compared to females' 1.84% at such depths. Adult males often performed benthic dives in excess of 2,000 m, including the deepest known recorded dive of any air-breathing vertebrate (>2,133 m). Our results provide a close approximation of vertical habitat use by southern elephant seals, extrapolated over their lifespans, and we discuss some physiological and developmental implications of their variable depth use.
format Dataset Open Access
id pangaea_https___doi_org_10_1594_PANGAEA_800425
institution PANGAEA
language en
publishDate 2010
publisher PANGAEA
record_format pangaea
spellingShingle Dive depth and dive duration data of subadult and adult, male and female southern elephant seals from Marion Island between 2004 and 2008 with links to datasets
McIntyre, Trevor
de Bruyn, P J Nico
Ansorge, Isabelle J
Bester, Marthán Nieuwoudt
Bornemann, Horst
Plötz, Joachim
Tosh, Cheryl Ann
MAR2004; MAR2004_sel_a_f_10; MAR2004_sel_s_m_17; MAR2004_sel_u_m_09; MAR2004_sel_y_m_16; MAR2005; MAR2005_sel_a_f_06; MAR2005_sel_s_m_02; MAR2005_sel_s_m_03; MAR2005_sel_s_m_05; MAR2006; MAR2006_sel_s_f_01; MAR2006_sel_s_f_02; MAR2006_sel_s_m_03; MAR2006_sel_s_m_04; MAR2007; MAR2007_sel_a_f_02; MAR2007_sel_a_f_03; MAR2007_sel_a_f_04; MAR2007_sel_a_f_06; MAR2007_sel_a_f_16; MAR2007_sel_a_f_17; MAR2007_sel_a_f_18; MAR2007_sel_a_f_19; MAR2007_sel_a_f_20; MAR2007_sel_a_f_21; MAR2007_sel_a_f_22; MAR2007_sel_a_m_10; MAR2007_sel_a_m_11; MAR2007_sel_a_m_12; MAR2007_sel_a_m_13; MAR2007_sel_a_m_14; MAR2007_sel_a_m_15; MAR2007_sel_a_m_23; MAR2008; MAR2008_sel_a_f_07; MAR2008_sel_a_f_08; MAR2008_sel_a_f_09; MAR2008_sel_a_f_10; MAR2008_sel_a_f_11; MAR2008_sel_a_f_12; MAR2008_sel_a_f_13; MAR2008_sel_a_f_14; MAR2008_sel_a_f_15; MAR2008_sel_a_f_16; MAR2008_sel_a_f_17; MAR2008_sel_a_f_18; MAR2008_sel_a_f_21; MAR2008_sel_a_f_22; MAR2008_sel_a_f_23; MAR2008_sel_a_m_04; MAR2008_sel_a_m_19; MAR2008_sel_a_m_20; MAR2008_sel_a_m_24; MAR2008_sel_a_m_25; MAR2008_sel_s_m_01; MAR2008_sel_s_m_02; MAR2008_sel_s_m_03; MAR2008_sel_s_m_05; Marine endotherm; Marine Mammal Tracking; Marion Island Research Station; MET; MMT; Southern Ocean - Indian sector
Although numerous studies have addressed the migration and dive behaviour of southern elephant seals (Mirounga leonina), questions remain about their habitat use in the marine environment. We report on the vertical use of the water column in the species and the potential lifetime implications for southern elephant seals from Marion Island. Long-term mark-resight data were used to complement vertical habitat use for 35 known individuals tagged with satellite-relay data loggers, resulting in cumulative depth use extrapolated for each individual over its estimated lifespan. Seals spent on average 77.59% of their lives diving at sea, 7.06% at the sea surface, and 15.35% hauled out on land. Some segregation was observed in maximum dive depths and depth use between male and female animals-males evidently being physiologically more capable of exploiting increased depths. Females and males spent 86.98 and 80.89% of their lives at sea, respectively. While at sea, all animals spent more time between 300 and 400 m depth, than any other depth category. Males and females spent comparable percentages of their lifetimes below 100 m depth (males: 65.54%; females: 68.92%), though males spent 8.98% of their lives at depths in excess of 700 m, compared to females' 1.84% at such depths. Adult males often performed benthic dives in excess of 2,000 m, including the deepest known recorded dive of any air-breathing vertebrate (>2,133 m). Our results provide a close approximation of vertical habitat use by southern elephant seals, extrapolated over their lifespans, and we discuss some physiological and developmental implications of their variable depth use.
title Dive depth and dive duration data of subadult and adult, male and female southern elephant seals from Marion Island between 2004 and 2008 with links to datasets
topic MAR2004; MAR2004_sel_a_f_10; MAR2004_sel_s_m_17; MAR2004_sel_u_m_09; MAR2004_sel_y_m_16; MAR2005; MAR2005_sel_a_f_06; MAR2005_sel_s_m_02; MAR2005_sel_s_m_03; MAR2005_sel_s_m_05; MAR2006; MAR2006_sel_s_f_01; MAR2006_sel_s_f_02; MAR2006_sel_s_m_03; MAR2006_sel_s_m_04; MAR2007; MAR2007_sel_a_f_02; MAR2007_sel_a_f_03; MAR2007_sel_a_f_04; MAR2007_sel_a_f_06; MAR2007_sel_a_f_16; MAR2007_sel_a_f_17; MAR2007_sel_a_f_18; MAR2007_sel_a_f_19; MAR2007_sel_a_f_20; MAR2007_sel_a_f_21; MAR2007_sel_a_f_22; MAR2007_sel_a_m_10; MAR2007_sel_a_m_11; MAR2007_sel_a_m_12; MAR2007_sel_a_m_13; MAR2007_sel_a_m_14; MAR2007_sel_a_m_15; MAR2007_sel_a_m_23; MAR2008; MAR2008_sel_a_f_07; MAR2008_sel_a_f_08; MAR2008_sel_a_f_09; MAR2008_sel_a_f_10; MAR2008_sel_a_f_11; MAR2008_sel_a_f_12; MAR2008_sel_a_f_13; MAR2008_sel_a_f_14; MAR2008_sel_a_f_15; MAR2008_sel_a_f_16; MAR2008_sel_a_f_17; MAR2008_sel_a_f_18; MAR2008_sel_a_f_21; MAR2008_sel_a_f_22; MAR2008_sel_a_f_23; MAR2008_sel_a_m_04; MAR2008_sel_a_m_19; MAR2008_sel_a_m_20; MAR2008_sel_a_m_24; MAR2008_sel_a_m_25; MAR2008_sel_s_m_01; MAR2008_sel_s_m_02; MAR2008_sel_s_m_03; MAR2008_sel_s_m_05; Marine endotherm; Marine Mammal Tracking; Marion Island Research Station; MET; MMT; Southern Ocean - Indian sector
url https://doi.org/10.1594/PANGAEA.800425