(Tables 1,2) Tracking records and space use statistics of polar bears (Ursus maritimus) in Storfjorden, Svalbard

Fuente: PANGAEA
Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Hauptverfasser: Freitas, Carla, Kovacs, Kit Maureen, Andersen, Magnus, Aars, Jon, Sandven, Stein, Skern-Mauritzen, Mette, Pavlova, Olga, Lydersen, Christian
Format: Dataset Open Access
Sprache:en
Veröffentlicht: PANGAEA 2010
Schlagworte:
Online-Zugang:
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
_version_ 1867170959765536768
author Freitas, Carla
Kovacs, Kit Maureen
Andersen, Magnus
Aars, Jon
Sandven, Stein
Skern-Mauritzen, Mette
Pavlova, Olga
Lydersen, Christian
author_facet Freitas, Carla
Kovacs, Kit Maureen
Andersen, Magnus
Aars, Jon
Sandven, Stein
Skern-Mauritzen, Mette
Pavlova, Olga
Lydersen, Christian
collection Datos científicos de ciencias marinas y ambientales
contents Arctic sea ice is declining rapidly, making it vital to understand the importance of different types of sea ice for ice-dependent species such as polar bears Ursus maritimus. In this study we used GPS telemetry (25 polar bear tracks obtained in Svalbard, Norway, during spring) and high-resolution synthetic aperture radar (SAR) sea-ice data to investigate fine-scale space use by female polar bears. Space use patterns differed according to reproductive state; females with cubs of the year (COYs) had smaller home ranges and used fast-ice areas more frequently than lone females. First-passage time (FPT) analysis revealed that females with COYs displayed significantly longer FPTs near (<10 km) glacier fronts than in other fast-ice areas; lone females also increased their FPTs in such areas, but they also frequently used drifting pack ice. These results clearly demonstrate the importance of fast-ice areas, in particular close to glacier fronts, especially for females with COYs. Access to abundant and predictable prey (ringed seal pups), energy conservation and reluctance to cross large open water areas are possible reasons for the observed patterns. However, glacier fronts are retracting in Svalbard, and declines in land-fast ice have been notable over the past decade. The eventual disappearance of these important habitats might become critical for the survival of polar bear cubs in Svalbard and other regions with similar habitat characteristics. Given the relatively small size of many fast-ice areas in Svalbard, the results observed in this study would not have been revealed using less accurate location data or lower-resolution sea-ice data.
format Dataset Open Access
id pangaea_https___doi_org_10_1594_PANGAEA_809534
institution PANGAEA
language en
publishDate 2010
publisher PANGAEA
record_format pangaea
spellingShingle (Tables 1,2) Tracking records and space use statistics of polar bears (Ursus maritimus) in Storfjorden, Svalbard
Freitas, Carla
Kovacs, Kit Maureen
Andersen, Magnus
Aars, Jon
Sandven, Stein
Skern-Mauritzen, Mette
Pavlova, Olga
Lydersen, Christian
Biological sample; BIOS; Calculated from GPS; Comment; DATE/TIME; Distance; Duration, number of days; Identification; International Polar Year (2007-2008); IPY; Method comment; Number; Number of observations; Percentage; Radius; Sampling date; Status; Svalbard; Svalbard_bear; Ursus maritimus, home range
Arctic sea ice is declining rapidly, making it vital to understand the importance of different types of sea ice for ice-dependent species such as polar bears Ursus maritimus. In this study we used GPS telemetry (25 polar bear tracks obtained in Svalbard, Norway, during spring) and high-resolution synthetic aperture radar (SAR) sea-ice data to investigate fine-scale space use by female polar bears. Space use patterns differed according to reproductive state; females with cubs of the year (COYs) had smaller home ranges and used fast-ice areas more frequently than lone females. First-passage time (FPT) analysis revealed that females with COYs displayed significantly longer FPTs near (<10 km) glacier fronts than in other fast-ice areas; lone females also increased their FPTs in such areas, but they also frequently used drifting pack ice. These results clearly demonstrate the importance of fast-ice areas, in particular close to glacier fronts, especially for females with COYs. Access to abundant and predictable prey (ringed seal pups), energy conservation and reluctance to cross large open water areas are possible reasons for the observed patterns. However, glacier fronts are retracting in Svalbard, and declines in land-fast ice have been notable over the past decade. The eventual disappearance of these important habitats might become critical for the survival of polar bear cubs in Svalbard and other regions with similar habitat characteristics. Given the relatively small size of many fast-ice areas in Svalbard, the results observed in this study would not have been revealed using less accurate location data or lower-resolution sea-ice data.
title (Tables 1,2) Tracking records and space use statistics of polar bears (Ursus maritimus) in Storfjorden, Svalbard
topic Biological sample; BIOS; Calculated from GPS; Comment; DATE/TIME; Distance; Duration, number of days; Identification; International Polar Year (2007-2008); IPY; Method comment; Number; Number of observations; Percentage; Radius; Sampling date; Status; Svalbard; Svalbard_bear; Ursus maritimus, home range
url https://doi.org/10.1594/PANGAEA.809534