(Table 1) Reproductive performance of brown skua pairs with and without feeding territories at Potter Peninsula/King George Island from 1998/1999 to 2000/2001

Fuente: PANGAEA
Enregistré dans:
Détails bibliographiques
Auteurs principaux: Hahn, Steffen, Peter, Hans-Ulrich
Format: Dataset Open Access
Langue:en
Publié: PANGAEA 2003
Sujets:
Accès en ligne:
Tags: Ajouter un tag
Pas de tags, Soyez le premier à ajouter un tag!
_version_ 1867170986072211456
author Hahn, Steffen
Peter, Hans-Ulrich
author_facet Hahn, Steffen
Peter, Hans-Ulrich
collection Datos científicos de ciencias marinas y ambientales
contents In the maritime Antarctic, brown skuas (Catharacta antarctica lonnbergi) show two foraging strategies: some pairs occupy feeding territories in penguin colonies, while others can only feed in unoccupied areas of a penguin colony without defending a feeding territory. One-third of the studied breeding skua population in the South Shetlands occupied territories of varying size (48 to >3,000 penguin nests) and monopolised 93% of all penguin nests in sub-colonies. Skuas without feeding territories foraged in only 7% of penguin sub-colonies and in part of the main colony. Females owning feeding territories were larger in body size than females without feeding territories; no differences in size were found in males. Territory holders permanently controlled their resources but defence power diminished towards the end of the reproductive season. Territory ownership guaranteed sufficient food supply and led to a 5.5 days earlier egg-laying and chick-hatching. Short distances between nest and foraging site allowed territorial pairs a higher nest-attendance rate such that their chicks survived better (71%) than chicks from skua pairs without feeding territories (45%). Due to lower hatching success in territorial pairs, no difference in breeding success of pairs with and without feeding territories was found in 3 years. We conclude that skuas owning feeding territories in penguin colonies benefit from the predictable and stable food resource by an earlier termination of the annual breeding cycle and higher offspring survivorship.
format Dataset Open Access
id pangaea_https___doi_org_10_1594_PANGAEA_848018
institution PANGAEA
language en
publishDate 2003
publisher PANGAEA
record_format pangaea
spellingShingle (Table 1) Reproductive performance of brown skua pairs with and without feeding territories at Potter Peninsula/King George Island from 1998/1999 to 2000/2001
Hahn, Steffen
Peter, Hans-Ulrich
Biological sample; BIOS; Catharacta antarctica lonnbergi, clutch size; Eggs, survived to hatching; Group; Number of fledglings per nest; Potter_Pen; Potter Peninsula, King George Island, Western Antarctica; Priority Programme 1158 Antarctic Research with Comparable Investigations in Arctic Sea Ice Areas; Sample amount; SPP1158; Standard deviation; Time coverage
In the maritime Antarctic, brown skuas (Catharacta antarctica lonnbergi) show two foraging strategies: some pairs occupy feeding territories in penguin colonies, while others can only feed in unoccupied areas of a penguin colony without defending a feeding territory. One-third of the studied breeding skua population in the South Shetlands occupied territories of varying size (48 to >3,000 penguin nests) and monopolised 93% of all penguin nests in sub-colonies. Skuas without feeding territories foraged in only 7% of penguin sub-colonies and in part of the main colony. Females owning feeding territories were larger in body size than females without feeding territories; no differences in size were found in males. Territory holders permanently controlled their resources but defence power diminished towards the end of the reproductive season. Territory ownership guaranteed sufficient food supply and led to a 5.5 days earlier egg-laying and chick-hatching. Short distances between nest and foraging site allowed territorial pairs a higher nest-attendance rate such that their chicks survived better (71%) than chicks from skua pairs without feeding territories (45%). Due to lower hatching success in territorial pairs, no difference in breeding success of pairs with and without feeding territories was found in 3 years. We conclude that skuas owning feeding territories in penguin colonies benefit from the predictable and stable food resource by an earlier termination of the annual breeding cycle and higher offspring survivorship.
title (Table 1) Reproductive performance of brown skua pairs with and without feeding territories at Potter Peninsula/King George Island from 1998/1999 to 2000/2001
topic Biological sample; BIOS; Catharacta antarctica lonnbergi, clutch size; Eggs, survived to hatching; Group; Number of fledglings per nest; Potter_Pen; Potter Peninsula, King George Island, Western Antarctica; Priority Programme 1158 Antarctic Research with Comparable Investigations in Arctic Sea Ice Areas; Sample amount; SPP1158; Standard deviation; Time coverage
url https://doi.org/10.1594/PANGAEA.848018