Spatial assessment of foraging patterns of the Australasian gannet (Morus serrator) during three breeding seasons (2007/08, 2008/09, 2009/10) at Hawke's Bay, New Zealand

Fuente: PANGAEA
Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Hauptverfasser: Besel, Diana, Hauber, Mark E, Hunter, Colin, Ward-Smith, Tamsin, Raubenheimer, David, Millar, Craig D, Ismar, Stefanie M
Format: Dataset Open Access
Sprache:en
Veröffentlicht: PANGAEA 2018
Schlagworte:
Online-Zugang:
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
_version_ 1867171006410391552
author Besel, Diana
Hauber, Mark E
Hunter, Colin
Ward-Smith, Tamsin
Raubenheimer, David
Millar, Craig D
Ismar, Stefanie M
author_facet Besel, Diana
Hauber, Mark E
Hunter, Colin
Ward-Smith, Tamsin
Raubenheimer, David
Millar, Craig D
Ismar, Stefanie M
collection Datos científicos de ciencias marinas y ambientales
contents Marine top predators forage in environments that show potentially extreme temporal and spatial variation in prey availability, with reproductive success being crucially linked to food supply. Multiple factors of interannual and sexual variation, as well as variation across breeding stages, can shape patterns of spatial use in foraging seabirds, yet studies that address all of these variables simultaneously are rare. We present spatial assessment of foraging patterns by µGPS tracking of a sexually size monomorphic, long-lived species, the Australasian gannet (Morus serrator). The study spanned the incubation and chick-rearing stages in three consecutive breeding seasons. Our findings revealed high interannual variability in foraging distances and trip durations, but no consistent differences between birds across different breeding stages or the sexes. The exception was that core foraging areas were different for female and male Australasian gannets, although trip durations or distances were similar for both sexes. Our results also indicate bimodality in foraging distance and trip duration in this species, while highlighting interannual variability in the extent of bimodality. These findings contribute to a scarcely documented type of foraging behaviour in the seabird family of the Sulidae. Overall, these spatial use patterns provide a baseline for understanding the evolution of sex-specific foraging differences in biparental seabirds, and the extent to which these differences might help in securing breeding success across years of variable food availability.
format Dataset Open Access
id pangaea_https___doi_org_10_1594_PANGAEA_887798
institution PANGAEA
language en
publishDate 2018
publisher PANGAEA
record_format pangaea
spellingShingle Spatial assessment of foraging patterns of the Australasian gannet (Morus serrator) during three breeding seasons (2007/08, 2008/09, 2009/10) at Hawke's Bay, New Zealand
Besel, Diana
Hauber, Mark E
Hunter, Colin
Ward-Smith, Tamsin
Raubenheimer, David
Millar, Craig D
Ismar, Stefanie M
BIRDOBS; Bird observation; Breeding stage; Date/time end; Date/time start; Distance; Duration; Hawkes-Bay_Plateau-Colony; Identification; Number; Season; Sex; Species; Speed; Time in hours
Marine top predators forage in environments that show potentially extreme temporal and spatial variation in prey availability, with reproductive success being crucially linked to food supply. Multiple factors of interannual and sexual variation, as well as variation across breeding stages, can shape patterns of spatial use in foraging seabirds, yet studies that address all of these variables simultaneously are rare. We present spatial assessment of foraging patterns by µGPS tracking of a sexually size monomorphic, long-lived species, the Australasian gannet (Morus serrator). The study spanned the incubation and chick-rearing stages in three consecutive breeding seasons. Our findings revealed high interannual variability in foraging distances and trip durations, but no consistent differences between birds across different breeding stages or the sexes. The exception was that core foraging areas were different for female and male Australasian gannets, although trip durations or distances were similar for both sexes. Our results also indicate bimodality in foraging distance and trip duration in this species, while highlighting interannual variability in the extent of bimodality. These findings contribute to a scarcely documented type of foraging behaviour in the seabird family of the Sulidae. Overall, these spatial use patterns provide a baseline for understanding the evolution of sex-specific foraging differences in biparental seabirds, and the extent to which these differences might help in securing breeding success across years of variable food availability.
title Spatial assessment of foraging patterns of the Australasian gannet (Morus serrator) during three breeding seasons (2007/08, 2008/09, 2009/10) at Hawke's Bay, New Zealand
topic BIRDOBS; Bird observation; Breeding stage; Date/time end; Date/time start; Distance; Duration; Hawkes-Bay_Plateau-Colony; Identification; Number; Season; Sex; Species; Speed; Time in hours
url https://doi.org/10.1594/PANGAEA.887798