Reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus (Chiroptera: Phyllostomidae) in the Venezuelan Andes

Fuente: Redalyc
Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Damián Ruiz-Ramoni
Format: Artículo científico
Language:en
Published: Universidad de Costa Rica 2017
Subjects:
Online Access:
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1876430634494197760
author Damián Ruiz-Ramoni
author_facet Damián Ruiz-Ramoni
contents Reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus (Chiroptera: Phyllostomidae) in the Venezuelan Andes Damián Ruiz-Ramoni Paolo Ramoni-Perazzi Mariana Muñoz-Romo Biología Bat Bat rainfall rainfall monoestrus Bimodal polyestry is the most common reproductive pattern in tropical bats, and it consists in producing one offspring per female twice a year. Reproductive patterns are closely related to rainfall regimes, frequently occurring twice a year in tropical regions. The goal of our study was to determine the reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus Handley, 1987 in a cave in the Venezuelan Andes inhabited by a large, stable colony. Thus, in this study we describe for the first time this important biological aspect of this unknown Neotropical bat species through the examination of external reproductive characteristics of males (inguinal or scrotal testes) and females (pregnant, lactating, post-lactating), based on 211 individuals (120 males and 91 females) captured between September 2008 and August 2009, in Cueva del Parque Las Escaleras, Estado Táchira, Venezuela. During this period of monthly sampling for a full year, most males displayed large scrotal testes, averaging 10 mm maximum length. The examination of females indicated that although pregnancy was first observed in November 2008, it reached a maximum during January and February 2009. Although adult males with scrotal testes throughout the year could imply that females have more than one pregnancy, our results suggested a seasonally monoestrous reproductive pattern for A. amplus . This study represents the first report of reproductive pattern for this poorly-known Neotropical frugivorous species. The observed monoestrous repro - ductive pattern supports the existence of synchronization between precipitation and reproduction. This synchro - nization has been frequently observed in most species of fruit bats. In this study, Artibeus amplus presumably adjust the parturition to anticipate the rainy season, as a strategy that allows maintenance of offspring during high availability of fruits. Rev. Biol. Trop. 65 (1): 335-344. Epub 2017 March 01. 2017 artículo científico 0034-7744 https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44950154026 https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/ https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/html/ https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/44950154026.epub https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/movil en http://www.redalyc.org/revista.oa?id=449 Revista de Biología Tropical application/pdf Universidad de Costa Rica Revista de Biología Tropical (Costa Rica) Num.1 Vol.65
format Artículo científico
id redalyc_44950154026
institution Redalyc
language en
publishDate 2017
publisher Universidad de Costa Rica
spellingShingle Reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus (Chiroptera: Phyllostomidae) in the Venezuelan Andes
Damián Ruiz-Ramoni
Biología
Bat
Bat
rainfall
rainfall
monoestrus
Reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus (Chiroptera: Phyllostomidae) in the Venezuelan Andes Damián Ruiz-Ramoni Paolo Ramoni-Perazzi Mariana Muñoz-Romo Biología Bat Bat rainfall rainfall monoestrus Bimodal polyestry is the most common reproductive pattern in tropical bats, and it consists in producing one offspring per female twice a year. Reproductive patterns are closely related to rainfall regimes, frequently occurring twice a year in tropical regions. The goal of our study was to determine the reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus Handley, 1987 in a cave in the Venezuelan Andes inhabited by a large, stable colony. Thus, in this study we describe for the first time this important biological aspect of this unknown Neotropical bat species through the examination of external reproductive characteristics of males (inguinal or scrotal testes) and females (pregnant, lactating, post-lactating), based on 211 individuals (120 males and 91 females) captured between September 2008 and August 2009, in Cueva del Parque Las Escaleras, Estado Táchira, Venezuela. During this period of monthly sampling for a full year, most males displayed large scrotal testes, averaging 10 mm maximum length. The examination of females indicated that although pregnancy was first observed in November 2008, it reached a maximum during January and February 2009. Although adult males with scrotal testes throughout the year could imply that females have more than one pregnancy, our results suggested a seasonally monoestrous reproductive pattern for A. amplus . This study represents the first report of reproductive pattern for this poorly-known Neotropical frugivorous species. The observed monoestrous repro - ductive pattern supports the existence of synchronization between precipitation and reproduction. This synchro - nization has been frequently observed in most species of fruit bats. In this study, Artibeus amplus presumably adjust the parturition to anticipate the rainy season, as a strategy that allows maintenance of offspring during high availability of fruits. Rev. Biol. Trop. 65 (1): 335-344. Epub 2017 March 01. 2017 artículo científico 0034-7744 https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44950154026 https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/ https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/html/ https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/44950154026.epub https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/movil en http://www.redalyc.org/revista.oa?id=449 Revista de Biología Tropical application/pdf Universidad de Costa Rica Revista de Biología Tropical (Costa Rica) Num.1 Vol.65
title Reproductive pattern of the large fruit-eating bat, Artibeus amplus (Chiroptera: Phyllostomidae) in the Venezuelan Andes
topic Biología
Bat
Bat
rainfall
rainfall
monoestrus
url https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44950154026
https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/
https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/html/
https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/44950154026.epub
https://www.redalyc.org/journal/449/44950154026/movil